NAC en Trainers/Coaches Academy met TMA

Add some sectionsHMG werkt samen met NAC Breda aan de ontwikkeling van voetbaltrainers/-coaches. Tim Gilissen is manager jeugdopleiding en vertelt over deze samenwerking. Het traditionele model van sponsoring gaat heel vaak over een bedrag aan de ene kant en een logo aan de andere kant. HMG (nu We Build Bridges) wilde het anders en vroeg ‘Waar kunnen wij mee helpen?’

Tim Gilissen: “In de voetbalwereld ligt het accent normaal gesproken voor 100% op technische en tactische vaardigheden. NOC*NSF toonde met een onderzoek onder olympische coaches aan dat het vak van trainer/ coach ook uit leidinggeven en managen bestaat. Sterker nog, als een trainer faalt ligt dit vaak aan leidinggevende en coachende aspecten. In het nieuws hoor je nooit dat de coach op voetbalvlak tekortschoot, maar is het de klik met het team die ontbrak of de samenwerking die niet goed liep. Daarom wil NAC Breda binnen de Trainers Academie juist focussen op de niet-technische kant en doen we daarmee iets compleet nieuws binnen de voetbalwereld. Ik denk dat je er als club niet aan ontkomt om in een tijd die razendsnel verandert, waarin de samenleving individueler wordt en spelers (maar zeker ook ouders) steeds meer behoefte hebben aan aandacht, het onderbelichte deel van het trainersvak te versterken.”​

Tim Gilissen “Als club van het volk zoeken wij de verbinding met de regio. Wij voelen als grote club in de regio de verantwoordelijkheid om clubs te helpen in hun ontwikkeling. Als wij verdiepend investeren in de regio’s, dan komt dat NAC zelf ook ten goede. Voetbal verbindt de hele samenleving. In de kleedkamer zitten alle kleuren en die wordenverbonden door die ene ronde bal.”

“Samen met HMG hebben we een traject uitgewerkt waarmee we tien regionale clubs de mogelijkheid bieden om iets extra’s te geven aan iemand die ze willen belonen. Dit mogen de clubs doen door twee van hun trainers een ontwikkeltraject bij HMG aan te bieden.”

​“De ontwikkeling start in de basis met het maken van een Talenten Motivatie Analyse. Het vak van trainer is meer dan alleen op het veld staan en oefeningen doen. Vanuit de TMA komen competenties aan het licht die je in het vak keihard nodig hebt. Hoe goed ben je bijvoorbeeld in presenteren?”

“Wanneer je als trainer-coach voorlichting geeft aan ouders is de manier waarop je voor de groep staat van groot belang. En als presenteren niet goed voelt; hoe zouden we jou daar dan als trainer in kunnen ondersteunen?”

Puzzel

“Een ander voorbeeld is het voorbereiden van trainingen. De mate waarin je als individu behoefte hebt aan orde en structuur kan van invloed zijn op de kwaliteit van jouw voorbereiding en dus op de training. Ook confrontatie is een belangrijk onderwerp. In voetbal heb je op alle niveaus te maken met twijfel, euforie, teleurstelling en blijdschap. Zeker in deze tijd waarin ouders mondig zijn, voelt elke ouder zich vrij om direct op de trainer af te stappen. In welke mate ben je dan in staat om een confrontatie te managen? Voel je aan hoe de situatie in elkaar zit? Als trainer krijg je hier allemaal mee te maken en is het dus heel belangrijk te weten wat jouw eigen gedrag kan beïnvloeden. Uiteindelijk gaat iedere trainer aan de slag met zijn eigen leervraag.”


“Wat ik mooi vind aan dit traject is dat we geen politiek bedrijven. We bereiken de praktijk en creëren direct impact op het veld. We inspireren trainers en helpen ze vooruit op persoonlijk vlak. Het professionele projectbureau van HMG laat niets aan het toeval over. Dit levert een grote toegevoegde waarde.”

Het programma van de NAC Trainers Academie is erkend door de KNVB wat betekent dat trainers vijf studiepunten kunnen verdienen door het programma voldoende af te ronden. Deze studiepunten kunnen trainers gebruiken om een Trainerslicentie van de KNVB te krijgen of te verlengen.

Een ander voorbeeld is het voorbereiden van trainingen. De mate waarin je als individu behoefte hebt aan orde en structuur kan van invloed zijn op de kwaliteit van jouw voorbereiding en dus op de training. Ook confrontatie is een belangrijk onderwerp. In voetbal heb je op alle niveaus te maken met twijfel, euforie, teleurstelling en blijdschap. Zeker in deze tijd waarin ouders mondig zijn, voelt elke ouder zich vrij om direct op de trainer af te stappen.

In welke mate ben je dan in staat om een confrontatie te managen? Voel je aan hoe de situatie in elkaar zit? Als trainer krijg je hier allemaal mee te maken en is het dus heel belangrijk te weten wat jouw eigen gedrag kan beïnvloeden. Uiteindelijk gaat iedere trainer aan de slag met zijn eigen leervraag.”

​“Wat ik mooi vind aan dit traject is dat we geen politiek bedrijven. We bereiken de praktijk en creëren direct impact op het veld. We inspireren trainers en helpen ze vooruit op persoonlijk vlak. Het professionele projectbureau van HMG laat niets aan het toeval over. Dit levert een grote toegevoegde waarde.”

Het programma van de NAC Trainers Academie is erkend door de KNVB wat betekent dat trainers vijf studiepunten kunnen verdienen door het programma voldoende af te ronden. Deze studiepunten kunnen trainers gebruiken om een Trainerslicentie van de KNVB te krijgen of te verlengen.

Waar ben je naar op zoek?

Geen resultaten gevonden.