TMA en HakaMan

De HakaMan moet het publiek volledig overrompelen. Die gast is helemaal gek’, denken ze in eerste instantie. Maar aan het einde doet de hele zaal een haka, een ceremoniële dans van de Maori’s uit Nieuw-Zeeland. 

 

Haka en TMA in de Praktijk!

Indrukwekkend! Ik wist meteen dat ik daar meer mee wilde doen. Zes jaar geleden deed ik op een open dag voor het eerst een haka tijdens een training non-verbale communicatie. Iedereen wist: op zo’n training komt normaliter bijna niemand af. De eerste ronde kwam er inderdaad maar 10 man, de vierde ronde waren dat er 120 dankzij de mond-tot-mondreclame.

Ik vertel op het podium een managementverhaal in een sportief jasje, met als rode draad: verbinding. Dat hele verhaal is gebouwd op drie pijlers van TMA voor duurzaam teamsucces waaraan ik er eentje - de eerste - heb toegevoegd: het hebben van een inspirerend en uitdagend doel, diversiteit in talent, innovatief en continu trainen op competenties en het creëren van een stimulerende omgeving.

Ik gebruik analogie uit de rugbywereld in al mijn trainingen, omdat er veel parallellen zijn tussen teams in de sport en het bedrijfsleven.

Als HakaMan laat ik zien wat je kunt leren van het nationale rugbyteam van Nieuw-Zeeland, de All Blacks. Dat is het meest succesvolle sportteam ter wereld, gemeten aan de winst over 115 jaar. Dan heb je het dus echt over duurzaam teamsucces. Maar wat doen de All Blacks nu anders dan andere teams in de wereld?

De meest opvallende dingen zijn voor mij de volgende:

Ze ruimen altijd hun eigen kleedkamer op, ofwel: ze voelen zich nooit te groot om de kleine, dagelijkse dingen te doen. Ze weten hun beste mensen in Nieuw-Zeeland te houden, zodat de fans ze kunnen zien spelen. En ze doen sinds 1905 voorafgaand aan iedere wedstrijd een haka.
Tijdens een haka voel je iets gebeuren in je lichaam; de energie gaat stromen. Daarom sluit ik mijn verhaal op het podium af met de Ka Mete, de haka die door de All Blacks wereldberoemd is gemaakt. Soms deel ik de groep waarvoor ik sta op en laat ik de teams hun eigen haka componeren en instuderen, waarna ze deze opvoeren in wedstrijdverband.

Als je het samen doet, moet je gebruikmaken van elkaars talenten. Die actieve beleving geeft de teamspirit echt een boost!”

Meer info op de site van HakaMan

Waar ben je naar op zoek?

Geen resultaten gevonden.