Talentmanager Maxime van DPA: “Ik wil het beste halen uit mens en organisatie.”

Als 29-jarige Eindhovense heeft Maxime al een goed gevulde rugzak vol ervaring.” Ik werkte voorheen als HR-consultant voor een hele diverse groep klanten. Van notarissen en productiebedrijven tot bouwbedrijven. Ik gaf HR-advies in de breedste zin van het woord: kleine HR-vraagstukken, verzuimbegeleiding, maar ook grote verbetertrajecten.

Sommige organisaties werkten al 30 jaar op dezelfde manier en waren echt toe aan vernieuwing van het complete beleid.

Andere klanten hadden een ontwikkelingsvraag voor een werknemer of voor een heel team. Ik kwam als HR-consultant binnen als fundamentenbouwer om ervoor te zorgen dat een organisatie echt next level ging.

Ik wil echt het beste halen uit mens en organisatie. Nu doe ik dat binnen DPA volledig voor de business unit engineering. Door aansluiting te vinden bij onze professionals, zodat zij op hun plek zitten en groeien in hun ontwikkeling.”

Toptechnologische opdrachtgevers

Binnen het team engineering werkt ze nauw samen met business unit manager Faissal Belkasmi. “Onze business unit is gericht op hoogopgeleide engineers. Met name mechanical en electrical engineers op hbo- en wo-niveau. We werken met een hele diverse groep professionals. Uit de regio maar bijvoorbeeld ook expats die naar Noord-Brabant verhuizen. De klanten waar onze business unit mee samenwerkt, zijn namelijk hoogstaande, technisch innovatieve organisaties in de Brainport regio.

Variërend van MKB-bedrijven met een team van twintig engineers tot grote internationale spelers. . Deze diversiteit maakt het voor een engineer heel uitdagend om bij DPA te werken. Elke organisatie heeft zijn eigen verwachtingen, cultuur en werkwijze. Daar kun jij als professional kennis mee maken.”

Empoweren van jongeren

Ze besloot het hele traject zelf te gaan uitvoeren, dus jongeren een hele periode vanuit de Delftse Jongerenacademie – dat naast Tzvetkov bestaat uit trainer Odair Inocencio en vier consulenten – te begeleiden. Met een veel breder ingestoken intake, waarin onder meer gezondheid, netwerk en dagbesteding worden besproken, en een talenten- en motivatieanalyse De gemeente werkte al met de TMA Methode en Tzvetkov zag mogelijkheden om dit ook in te zetten voor het werken met de jeugd. ,,Vooral omdat de insteek zo positief is”, legt ze uit. ,,Sommige jongeren horen steeds alleen maar wat ze niet kunnen, maar uit deze analyse komt naar voren waar hun talenten liggen.”

Een op maat gemaakte talenten- en motivatieanalyse – met minder vragen, omdat zij vaak een wat kortere spanningsboog hebben – is nu het uitgangspunt voor het traject. Daarnaast is in samenwerking met Codename Future een werkboek ontwikkeld met opdrachten waarvoor in veel gevallen de uitkomsten van de TMA moeten worden gebruikt. Jemaine deed de test en noemt de uitslag ‘confronterend’. ,,Omdat het zo klopt. Ik heb het mijn moeder en vriend laten lezen en die zeiden ook meteen: ‘Dit ben jij’. Het is ook zo positief weergegeven. Je merkt echt dat je sterke kanten worden bekrachtigd.”

,,We zitten nu veel meer op het empoweren van de jongeren”, vertelt Tzvetkov. ,,Voorheen was het vaak het verhaal van de consulent en nu is het hún verhaal. Daardoor staan ze voor hun gevoel veel sterker. Bovendien krijgen ze door de analyse, het werkboek en een beroepen- en interessetest veel meer de regie over hun plan van aanpak. Ze zijn nu bewuster met zichzelf bezig.”

Dat beaamt Suleyman (23), die het traject al eerder volgde maar toen niet aan blijvend werk kwam. ,,Vandaag zijn we in debat en geven we meningen, morgen zitten we weer achter de computer en eind van de week gaan we sporten. Die afwisseling is prettig.”

Niet de eerste de beste baan

Dimitri (24) zag het nut van het sporten niet direct in, maar ziet nu het voordeel van een paar uur op een andere manier met elkaar aan de slag gaan als iets positiefs voor hemzelf. ,,Ik kwam weinig buiten, omdat ik ’s nachts zat te gamen en overdag sliep, en ik ben nogal op mezelf. Door dit traject heb ik meer sociale omgang en doordat je veel in groepsverband doet, pik je dingen op zonder dat je het zelf doorhebt.”

Odair Inocencio werkt al tien jaar met jongeren en is door de gemeente ingehuurd om mee te werken aan het ontwikkelen van de Delftse Jongerenacademie. ,,Dat Delft een eigen jongerenaanpak heeft ontwikkeld, is uniek. Veel gemeenten kijken niet naar de lange termijn. Die zien twintig vacatures voor schoonmakers en vullen die in met jongeren die een uitkering hebben. In Delft wil men ze niet bij de eerste de beste baan afleveren, maar wordt er echt geïnvesteerd in de jongeren, zodat deze een duurzame keuze kunnen maken.”

De coach vindt dat daarbij een belangrijke rol is weggelegd voor de TMA. ,,Je haalt er een stukje kwaliteit mee naar voren en de jongeren realiseren zich vaak zelf niet eens dat ze die kwaliteiten hebben. Ze leren zichzelf dus echt beter kennen.”

Het werkboek helpt daar ook aan mee, zegt Inocencio, die medeverantwoordelijk is voor de samenstelling. ,,We hebben bij het bedenken van de opdrachten de vaardigheden die ze moeten ontwikkelen – bijvoorbeeld zelfredzaamheid, zelfkennis en de kunst van het solliciteren op stage of baan – als uitgangspunt genomen. Het is praktisch dat alles is verzameld op één plek en het maakt voor ons de ontwikkeling die zij doormaken meetbaar. Bovendien, en dat is heel belangrijk omdat het ons hoofddoel is om ze terug te krijgen naar school, maken ze op deze manier kennis met de werkwijze van mbo’s. En ze worden door de opdrachten gestimuleerd om aan de slag te gaan met hun talenten en ontwikkelpunten.”

Contact via WhatsApp

Inocencio ziet dat jongeren dankzij het traject betere keuzes maken. ,,Ze denken echt na over wat ze willen en gaan voor de opleidingen en banen die ze langer volhouden en echt leuk vinden”, vertelt hij. ,,Een goed voorbeeld is een meisje dat droomde van een carrière als professioneel tatoeëerder. Ze was daar heel stellig in, maar het is natuurlijk erg moeilijk om met tatoeëren je brood te verdienen. Wij adviseerden haar om daarnaast iets te gaan doen met meer toekomstperspectief. Uit haar TMA kwam haar sterke sociale karakter naar voren en uiteindelijk is ze zich nu aan het oriënteren op een toerisme-opleiding.”

Voor Tzvetkov betekent het samenwerken met jongeren ook contact met ze houden op hún manier. ,,We gebruiken WhatsApp om met elkaar te communiceren. Het is veel directer; de jongeren zijn bijna altijd wel op die manier te bereiken. Bovendien vinden ze het prettiger dan dat ze ambtelijke brieven moeten ontcijferen.” Ze merkt dat de nieuwe werkwijze vruchten afwerpt. ,,We zien dat de jongeren minder snel terugkeren, dus onze aanpak blijkt duurzaam. En dat was ook het doel. Je gunt iedere jongere een goede start.”

Sommige jongeren horen steeds alleen maar wat ze niet kunnen, maar uit deze analyse komt naar voren waar hun talenten liggen

Mira Tzvetkov Coördinator Delftse Jongerenacademie

Meer structuur en mogelijkheden

Jemaine heeft intussen een baan gevonden, maar ze is nog niet helemaal tevreden. ,,Dit is parttime en ik wil een echte baan, fulltime dus, zodat ik daarvan kan rondkomen. Ik heb het idee dat ik door dit traject beter kan zoeken naar die baan. Ik weet nu waar mijn talenten liggen en wat mijn valkuilen zijn. En met mijn verbeterpunten ben ik al aan de slag. Ik heb veel meer structuur in mijn leven gekregen en krijg hier zo veel mogelijkheden.”

Het doel van Suleyman is op eigen benen staan. ,,Op mezelf wonen, zelf geld verdienen. Daarom focus ik me nu helemaal op mezelf. Ik sta aan het begin, maar de eerste stap is gezet.” Dimitri wil na drie mislukte pogingen toch weer een studie gaan volgen en daarnaast werk proberen te vinden. ,,Ik kan mezelf heel slecht verkopen; het persoonlijk profiel op mijn cv bestond uit één regel. Maar hoe verder we in het traject zijn, hoe langer mijn brieven worden.”

Waar ben je naar op zoek?

Geen resultaten gevonden.