Fluitend naar je werk en blij weer naar huis: bij Gemeente Maashorst kan het

Voor Gemeente Maashorst is Fluitend naar je werk en blij weer naar huis niet zomaar een slogan, maar een belofte aan medewerkers. Een belofte die staat voor de manier waarop de mensen binnen de organisatie met elkaar samenwerken, groeien en impact maken. Hoe de nieuwe gemeente die belofte waarmaakt? Door ruimte te geven aan talentontwikkeling!

Gemeente Maashorst is een jonge gemeente, ruim drie jaar geleden ontstaan uit een fusie van Uden en Landerd. En als je dan toch een frisse start maakt, kun je het maar beter goed aanpakken. De organisatie was nog maar net uit de startblokken toen alle directeuren en teammanagers een TMA Talentenanalyse mochten doen. Zij kwamen uit andere gemeenten en moesten elkaar nog leren kennen.

Ilse van Ham, vitaliteitscoach bij de gemeente, raakte enthousiast van het idee om de methode ook voor andere medewerkers te gebruiken. “Binnen de organisatie zien we vitaliteit heel breed: voor ons staat het voor lichamelijk, mentaal en sociaal-emotioneel fit zijn, maar ook voor talentontwikkeling en zingeving. Zorgen dat medewerkers lekker in hun vel zitten en met plezier hun werk doen, dát vinden wij belangrijk. TMA vinden we een mooi instrument om individuen en teams inzicht te geven in hun talenten. Door elkaars talenten te zien, leer je elkaar beter kennen. Dat maakt samenwerken makkelijker en er ontstaat meer verbinding.”

Uitproberen en leren

TMA Partner Barry Klaas begeleidde het traject en leidde bij de gemeente intern ook zes TMA Professionals op. “Daardoor kunnen we talentontwikkeling binnen de organisatie duurzamer maken en nog beter borgen”, vertelt Ilse. Zij is een van de TMA Professionals, net als teammanager HRJZ Mirelle Gilsing.

Het enthousiasme onder medewerkers om meer aandacht te besteden aan hun ontwikkeling, groeit bijna vanzelf. “We krijgen steeds meer vragen vanuit teams en clusters”, vertelt Mirelle. “Mensen vinden het prettig om te ontdekken wat hun talenten en drijfveren zijn, maar ook om meer te leren over de mensen met wie ze werken.”

De gemeente zet nu, na een aantal pilots, de teamsessies breder in. Mirelle: “Uitproberen en leren past goed bij Maashorst; we kijken steeds wat TMA oplevert en welke stappen verder nodig zijn. We geven onszelf de ruimte om iets aan te passen als we zien dat dat nodig is.”

Pak de ruimte

De slogan van de nieuwste wervingscampagne van de gemeente is - hoe toepasselijk - Pak de ruimte. “We stimuleren het binnen Maashorst om mee te denken over werkinhoud en ontwikkeling”, legt Mirelle uit. “Natuurlijk hebben we te maken met wet- en regelgeving waaraan we ons moeten houden, maar we kijken ook hoe we vanuit creativiteit dingen kunnen realiseren.”

Ze is zelf een goed voorbeeld van iemand die in de organisatie de ruimte kreeg om haar talenten in te zetten. “Ik begon als beleidsadviseur organisatieontwikkeling en hr en ben sinds dit jaar teammanager HRJZ. Dat komt mede doordat ik dankzij mijn Talentenanalyse bewuster ging kijken naar waar ik blij van word en zag dat een leidinggevende rol echt bij mij past. Daarna heb ik mijn interesse in de functie aangegeven.”

Het thema ruimte pakken komt ook bewust terug in het leiderschapsprogramma. “Als manager ben je een voorbeeld en moet je laten zien hoe je ruimte geeft en pakt”, zegt Mirelle. “Zeker als je met elkaar begint in zo’n nieuwe organisatie kan het verleidelijk zijn om vol op de inhoud te gaan. Juist dan is het goed om een stapje terug te doen en in gesprek te gaan over elkaars talenten en hoe je die kunt benutten.”

Organisatie presteert beter

Een manier om elkaars talenten te ontdekken, is door informeel van elkaar te leren. “Denk aan meelopen met collega’s, sparren met elkaar of via creatieve werkvormen - die we zelf hebben bedacht - onze kernwaarden bespreekbaar maken in je eigen team”, somt Ilse op. “Ook is er eens in de maand een kenniscafé, vrij in te vullen door degene die het organiseert. En we organiseren vier keer per jaar onder de noemer KWIEK Maashorst een week met onder meer masterclasses en workshops over vitaliteit, waarbij ontmoeten en verbinden centraal staat. We stimuleren collega’s echt om eraan deel te nemen, ook al knelt het soms door volle agenda’s.”

Fluitend naar je werk en blij weer naar huis: het wordt alleen maar belangrijker op de arbeidsmarkt, denkt Mirelle. “Je moet steeds innovatiever met werk en mensen omgaan.” Ilse vult aan: “Als je dat op de juiste manier doet, zijn mensen meer gemotiveerd, betrokken en krijgen ze meer energie van hun werk. Daardoor presteert de organisatie ook beter!”

Waar ben je naar op zoek?

Geen resultaten gevonden.