Menu
Wie ontwikkeling wil aanjagen, moet zelf in beweging blijven. Bij de directie Werk & Participatie van de Gemeente Groningen nemen ze dit heel serieus. “Onze core business is inwoners helpen om hun talenten te ontwikkelen. Dat lukt ons beter als we onze eigen talenten optimaal benutten.”
Een gezonde organisatie richt de blik niet alleen naar buiten, maar kijkt ook naar binnen. Bij Werk & Participatie namen ze na een enorme verjonging in 2017 de interne dynamiek onder de loep. “Wat doen we goed in de begeleiding van onze mensen en wat kan beter, die vragen stelden we onszelf”, vertelt Ronald de Jong, directeur Werk & Participatie. “We voorzagen toen al de toenemende arbeidsmarktkrapte. Dan weet je dat het nog belangrijker wordt om je mensen binnen de organisatie te houden.”
De wens om talentgerichter te werken, betekende het begin van de samenwerking met TMA, begeleid door partner Ellen de Goede. “Voor ons is talentgericht werken medewerkers vanuit hun talenten laten (samen)werken, waardoor ze het werk niet alleen leuk vinden maar er ook energie van krijgen en voldaan weer naar huis gaan”, vertelt HR business partner Evelyn Tiggelaar. “TMA heeft de juiste instrumenten om meer inzicht te krijgen in die talenten.”
Het MT begon met de Talentenanalyse. “Door met het MT te beginnen, creëerden we draagvlak onder de rest van de medewerkers”, legt Evelyn uit. “Na het MT raakten steeds meer mensen enthousiast en intussen heeft op een enkeling na iedereen een Talentenanalyse gemaakt - sommigen zelfs al een tweede keer. We hebben nu een eigen licentie waardoor we alle instrumenten van TMA kunnen inzetten. Dat doen we dan ook al vanaf het werving-en-selectieproces. We hebben van alle functies een competentieprofiel als basis voor een gesprek.”
Voorheen waren de rapportages nog op papier, intussen maakt Werk & Participatie gebruik van de digitale werkomgeving: de Talent App. “Dit heeft talentgericht werken binnen onze organisatie echt een boost gegeven”, zegt Evelyn. “Sindsdien kunnen medewerkers makkelijker bij hun talenten en deze met elkaar delen. Het is niet verplicht, ze houden zelf de regie. Wel geven we er regelmatig aandacht aan om te zorgen dat de app ook echt wordt gebruikt.”
“We hanteren daarvoor een tweesporenbeleid”, vervolgt Evelyn. “Enerzijds is er aandacht voor persoonlijke ontwikkeling om medewerkers zo goed mogelijk op hun talenten te laten werken. Dat doen we via groepsvalidaties. Medewerkers behandelen dan gezamenlijk de theorie rond talenten, competenties en drijfveren, maar leren vooral werken in de digitale omgeving. Anderzijds richten we ons op teamontwikkeling: we streven ernaar ieder team elk jaar een teamsessie te laten doen. Alle MT-leden zijn door Ellen getraind om talentgericht leiding te geven. De analyse blijft gedurende de gehele loopbaan van onze medewerkers de basis voor begeleidingsgesprekken met de leidinggevende. Ook 360° feedback speelt hierin een rol.”
“De digitale omgeving werkt heel plezierig”, geeft Gerry Akkerman, coach Werk & Participatie, aan. “De app zorgt voor meer verbinding met je collega’s en je leidinggevende. Welke talenten deel je met elkaar of waarin ben je juist verschillend? Samenwerken gaat makkelijker als je dat weet. Je ziet in een oogopslag hoe je het kunt aanvliegen als je samen een doel wil bereiken. Voor mijn gevoel worden talenten veel meer gedeeld dan toen ze alleen op papier stonden. Visueel ziet het er ook mooi uit.”
Gerry coacht en begeleidt inwoners met een bijstandsuitkering richting werk of participatie. Daarbij vindt ze het belangrijk om ze ‘bij hun eigen kracht te laten komen’. Ze is sinds kort zelf TMA Professional en gaat intern groepsvalidaties begeleiden, maar ook individuele analysegesprekken voeren. Ze meldde zich vrijwillig aan om de training te volgen.
“Ik heb altijd een enorme interesse gehad in persoonlijke ontwikkeling en talentgericht werken”, vertelt ze. “Dat is niet alleen voor mijzelf belangrijk, maar ook voor de inwoners van Groningen. Alles begint bij je talenten en de Talentenanalyse is een mooi instrument om die talenten te ontdekken. Los van dat ik mijzelf en mijn collega’s beter leer kennen, merk ik ook dat mijn leidinggevende me nu aanstuurt op een manier die bij mij past. Ik heb bijvoorbeeld veel behoefte aan vrijheid. Mijn leidinggevende geeft me die vrijheid, waardoor ik met plezier naar mijn werk ga.”
De inzichten helpen haar in haar werk, zegt Gerry. “Ik heb het talent Grensverleggend en vind het leuk om creatieve oplossingen te bedenken. Soms betekent dat buiten de kaders denken om een inwoner te helpen. Zoiets doe je makkelijker als je jezelf goed kent en daardoor steviger in je schoenen staat. Soms spar ik juist bewust met een collega met andere talenten om weer een frisse blik te krijgen.”
De aandacht voor de ontwikkeling van medewerkers heeft in de ogen van directeur Ronald vruchten afgeworpen. “We merken echt dat we bekendstaan als een open organisatie waar ruimte is om jezelf te ontwikkelen”, zegt hij. “We hebben daardoor geen probleem om mensen te werven; ze komen graag bij ons werken. We zien wel wat uitstroom en doorstroom - dat laatste stimuleren we ook binnen de gemeente - maar niet veel.”
Hij is ervan overtuigd dat zijn directie het beter doet nu talent ook beter wordt behouden en benut. “Door TMA al in het selectieproces en als ontwikkelinstrument te gebruiken, besparen we op kosten. Ik durf het niet in exacte bedragen uit te drukken, maar we weten allemaal dat een mismatch enorm veel geld kost.” Ook naar buiten toe ziet hij een positief effect van de talentgerichte aanpak. “Wij moeten talent herkennen en mensen in beweging krijgen. Als je dan zelf in je werk positief wordt aangesproken en wordt gestimuleerd om je talenten in te zetten, is het ook makkelijker om inwoners op die manier aan te spreken.”
De directeur hoopt andere directies, met wie er een nauwe samenwerking is, te inspireren. Dat lukt al aardig; bij Inkomensdienstverlening zijn de eerste TMA Professionals opgeleid. Ronald deelt nog wel een tip voor wie met TMA aan de slag wil in een organisatie: “Neem de tijd om de nieuwe, positieve taal te leren, om het vertrouwen van je medewerkers te krijgen en om mensen op te leiden. TMA is geen tovermiddel, het werkt pas echt als je er voor de lange termijn voor kiest en er aandacht aan blijft geven.”
ST. ANTONIUS ZIEKENHUIS en TMA
‘We zien nu hoe gezond het is om meer te investeren in elkaar’
TMA bij WIJeindhoven
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers elkaar de juiste spiegel voorhouden?
Performance management met TMA brengt Isala naar een hoger plan.
Isala biedt topklinische- en basiszorg. Om de kwaliteit van zorg voortdurend te verbeteren is de cyclus van evalueren, functioneren en beoordelen, als start van performance management, ingezet. Het begint zodra iemand in dienst komt.
Het is misschien veel om de gehele TMA filosofie in één keer te begrijpen en alle mogelijkheden van talentgericht werken te overzien. Daarom komen we graag bij je langs om je vrijblijvend meer te vertellen over onze modules.