Talentontwikkeling met TMA in Sport
“Je kunt beter van een 8 een 10 maken dan van een 4 een 6’’
Volgens Marc Lammers, de coach die ons dameshockeyteam naar het olympisch goud leidde, is het belangrijk om medewerkers aan te spreken op dingen waar zij goed in zijn. Zijn motto is dan ook ‘‘Je kunt beter van een 8 een 10 maken dan van een 4 een 6’’. Maar wat maakt Marc Lammers zo speciaal? Welke technieken past niet alleen hij, maar ook succesvolle voetbalcoaches als Guus Hiddink en Louis van Gaal, toe om optimaal te presteren? Geïnspireerd door deze vragen analyseerde ik de afgelopen jaren welke evidence-based technieken topsportcoaches toepassen (Baars, 2016). Ook onderzocht ik welke van deze technieken worden toegepast door succesvolle leidinggevenden. Op basis van deze analyses ontwikkelde ik een praktisch toepasbaar model dat leidinggevenden direct kunnen gebruiken op de werkplek. In de training Leidinggeven aan talentontwikkeling leren leidinggevenden hoe ze deze hefbomen op hun werkplek kunnen toepassen. De TMA is hier uiteraard een onmisbare factor in!
Leidinggeven aan talentontwikkeling bestaat uit de volgende vijf onderdelen:
1. Inzicht in talent
Als leidinggevende is het belangrijk te weten welke talenten er zoal in je team vertegenwoordigd zijn. Voorafgaand aan de training vul je een TMA Vragenlijst in. Ook krijg je een opdracht waarbij je op zoek gaat naar een persoonlijk symbool die je talenten vertegenwoordigt. Tijdens de training leer je hoe je deze methoden op de werkplek kunt toepassen om te
achterhalen wat de talenten van je medewerkers zijn.
2. Activeren van talent
Het is fijn te weten wat de talenten van de mensen in je team zijn. Het is nog veel prettiger te weten hoe je deze talenten kunt activeren. Tijdens de training leer je hoe je een goed talentgesprek voert. We oefenen welke gespreksvaardigheden je moet inzetten om het eigenaarschap van je medewerkers te activeren. Medewerkers moeten zichzelf immers verantwoordelijk gaan voelen voor hun eigen ontwikkeling en hierin zelf actie ondernemen.
3. Een hecht team creëren
Topsportcoaches weten als geen ander hoe je ervoor kunt zorgen dat een team een hecht team wordt. Daarmee behalen zij olympische medailles. In de training belichten we de technieken die topsportcoaches inzetten. Ook oefenen we met manieren waarop je als leidinggevende op een speelse manier inzicht krijgt in de diversiteit aan talenten in je team. En hoe teamleden elkaars zwakke en sterke kanten kunnen herkennen en benutten.
4. Telkens 2 procent winst pakken
Marc Lammers introduceerde ijsbadjes toen hij met zijn hockeyteam naar de Olympische Spelen in Beijing ging, waar het meer dan 40 graden heet was. Door deze innovatie door te voeren, won zijn team het olympisch goud. Marc Lammers gelooft erin dat je als leidinggevende ‘‘telkens 2 procent winst moet pakken door voortdurend te innoveren’’. Tijdens de training staan we stil bij manieren waarop je als leidinggevende vormgeeft aan innovaties en hoe je deze innovatiekracht kunt optimaliseren.
5. Een krachtige leerder als voorbeeld
De kracht van een coach als Marc Lammers is dat hij voortdurend bezig is om zelf te leren. Hij reflecteert op zijn handelen door logboekjes bij te houden en laat zich inspireren door andere topsporters, zoals bijvoorbeeld Anky van Grunsven. Door als krachtige leerder op te treden, inspireert Marc Lammers zijn speelsters om actief te leren. Tijdens de training gaan we op zoek naar manieren waarop je zelf als krachtig leerder een voorbeeldfunctie kunt vervullen binnen je team.
dr. Mirjam Baars MBA
Mirjam Baars is gepromoveerd op talentontwikkeling in organisaties en is bedrijfspsycholoog, onderwijskundige en bedrijfskundige. Zij schreef het boek Leidinggeven aan talentontwikkeling toen zij zelf
leidinggevende was aan de Universiteit van Tilburg en onderzoek deed naar talentontwikkeling in organisaties. Jaarlijks voert zij het Nationaal Onderzoek Talentontwikkeling uit en doceert zij parttime bij een Bedrijfskunde-opleiding van Fontys Hogescholen.
Meer cases
ST. ANTONIUS ZIEKENHUIS en TMA
‘We zien nu hoe gezond het is om meer te investeren in elkaar’
TMA bij WIJeindhoven
Hoe zorg je ervoor dat medewerkers elkaar de juiste spiegel voorhouden?
Performance management met TMA brengt Isala naar een hoger plan.
Isala biedt topklinische- en basiszorg. Om de kwaliteit van zorg voortdurend te verbeteren is de cyclus van evalueren, functioneren en beoordelen, als start van performance management, ingezet. Het begint zodra iemand in dienst komt.
Meer weten?
Wil je meer weten over wat wij kunnen betekenen voor jouw organisatie? Dan komen we graag een keer bij je langs. Bel, mail of plan een vrijblijvende afspraak in via ons contactformulier.