‘Ik heb bij TMA geleerd dat ik goed ben zoals ik ben’
Chiara Arkesteijn en reist ze verder en verlaat na 3 jaar TMA! Hoe kijkt zij terug en welke lessen leerde ze?
Na drie jaar komt er een einde aan het TMA-avontuur van Chiara Arkesteijn en reist ze verder naar een van onze partners. We blikken samen met de Academy Manager terug op haar TMA-jaren: wat zijn haar talenten, welke lessen leerde ze en wat neemt ze van TMA mee in haar nieuwe baan?
Een rondje googelen bracht jou drie jaar geleden bij TMA. Vertel!
“Ik deed een master Organisatiepsychologie en moest nog twee dingen doen om af te studeren: een scriptie schrijven en een praktijkstage doen. Ik wilde dan wel iets van betekenis doen. TMA vond ik online en kende ik nog niet, maar het gedachtegoed sprak me aan. Er stond geen stageopdracht of vacature open, maar ik besloot toch een mailtje te sturen. Dat kwam terecht bij Manon (Jansen - red.) en zij nodigde me uit voor een gesprek. Ik mocht een talentenanalyse maken. Daar deed ik overigens heel lang over, omdat ik het graag goed wilde doen, en dat voelde best frustrerend. Maar toen Manon de uitkomsten met mij besprak, vond ik het zo mooi. Daarna mocht ik als stageopdracht een vergelijkingsonderzoek doen tussen TMA en andere aanbieders van tools op het gebied van talentmanagement.”
Na je stageopdracht was het niet klaar bij TMA. Wat maakte dat je bleef?
“Ik wilde na mijn afstuderen een traineeship gaan doen om mij verder te ontwikkelen op het gebied van Learning & Development (L&D). Wat ik namelijk heel interessant vind, is hoe volwassenen zich blijven ontwikkelen en leren. Ik had dit wel laten vallen en binnen TMA bleken ze net de trainingen te willen moderniseren. Tijdens de borrel na de eindpresentatie van mijn stage kreeg ik al een baan aangeboden. Dat ik veel vrijheid kreeg, veel kon leren en snel kon schakelen, maakte dat ik ja zei.”
Je werd verantwoordelijk voor de TMA Academy. Wat heb je hier gedaan?
“De certificeringstraining moest in een meer blended vorm worden gegoten. Het was vooral veel zenden en we wilden naar meer oefenen, want uiteindelijk leer je het meest door te doen. Door aan zo’n project te werken, leerde ik TMA goed kennen. Nu het is gelukt om een stevig product neer te zetten en we daar alweer enige tijd mee werken, is de cirkel voor mij rond. Mijn opvolger mag zich buigen over een nieuwe update, die nodig is vanwege de veranderde context waarin de TMA Professional opereert.”
Wat ging goed en wat was juist lastiger?
“Al vanaf dat ik stagiair was, heb ik veel vertrouwen en vrijheid gekregen: wat ik zei, deed er ook echt toe. Ik mocht met mijn creatieve ideeën aan de slag en voelde me daarin gesteund door de rest van het team. Dat was goed voor mijn zelfvertrouwen. Soms kwam ik mezelf ook wel tegen. Dan had ik misschien toch iets te veel vrijheid waar ik eigenlijk iets meer begeleiding nodig had. Al wist ik ook dat ik fouten mocht maken en daar groei je uiteindelijk ook weer van.”
Welke dingen heb je over jezelf geleerd bij TMA?
“Ik heb geleerd waarin ik goed ben en waarin minder sterk. Zo ben ik goed in het bedenken van creatieve oplossingen, in luisteren en ik kan snel en onafhankelijk iets neerzetten. Van nieuwe projecten oppakken en samen aan een nieuw product bouwen, krijg ik echt energie. Ik haal minder energie uit eindeloos mensen moeten meenemen als dat product er eenmaal is. Daar komt dan bij mij wat ongeduld om de hoek kijken, weet ik intussen.”
Welke talenten typeren jou?
“Ik ben creatief en heb dus weinig behoefte aan orde en structuur. Bij TMA mocht die kant van mij er gewoon zijn. Een ander talent van mij is respectvol. Daardoor ben ik - zeker als ik in een nieuwe omgeving kom - terughoudend in het aanspreken van mensen. Dit, grappig genoeg, in tegenstelling tot de meeste van mijn TMA-collega’s. Doordat we onszelf allemaal heel bewust zijn van wie we zijn en ons hierover uitspreken, is ook overal begrip voor. Ik heb bij TMA echt geleerd om woorden te geven aan wat ik wel graag doe en wat juist niet.”
En nu is je laatste werkdag achter de rug. Hoe voelt dat?
“Een beetje dubbel. Ik heb heel veel zin in mijn nieuwe baan, maar kreeg ook de laatste tijd nog energie van mijn werk bij TMA. Omdat ik zo veel mocht proberen en innovatief bezig mocht zijn. Het tempo lag vaak hoog, maar doordat ik de laatste tijd niet veel nieuwe projecten oppakte, was er ook wat meer tijd om een praatje met elkaar te maken. Wat wel fijn is: ik hoef niet ergens van weg, maar ga ergens naartoe. Weer even uit mijn comfortzone en in mijn rol als consultant bij Peoples directer met mensen en organisaties werken.”
Wat neem je mee van TMA in je werk?
“Dat je al goed bent zoals je bent. In mijn middelbareschooltijd was ik zo’n dromer; ik ben bij bijna al mijn bijbaantjes ontslagen. Zo leerde ik: je bent niet zoals je zou moeten zijn. Ik kan nu veel meer kijken naar de mens en de kleuren die die persoon aan zijn rol geeft. Die manier van kijken hoop ik als consultant over te brengen in veel meer organisaties. Eigenlijk mag ik in mijn nieuwe baan gaan zorgen dat andere mensen hun werk minder stom vinden en daar word ik heel blij van.”
Meer nieuws
Wij zijn aanwezig op HR Live 2024 in Den Haag
Op 17 oktober 2024 zijn wij trots om deel te nemen aan HR Live, het grootste HR-evenement van Nederland, dat plaatsvindt in Den Haag.
Amplitieve visie op talentmanagement
De amplitieve visie op talent(management) is dat ieder mens uniek is en iedereen eigen talenten en vermogens heeft om in de organisatie in te zetten. Ellen van Dieren neemt ons mee in haar amplitieve visie.
‘Ik heb bij TMA geleerd dat ik goed ben zoals ik ben’
Na drie jaar komt er een einde aan het TMA-avontuur van Chiara Arkesteijn en reist ze verder naar een van onze partners. We blikken samen met de Academy Manager terug op haar TMA-jaren: wat zijn haar talenten, welke lessen leerde ze en wat neemt ze van TMA mee in haar nieuwe baan?
Praktijkboek Van Talent naar Performance
We delen graag onze kennis dus maken we ons handboek gratis voor jullie beschikbaar. Download het of bestel een exemplaar.