‘Ik geloof in de kracht van beweging en buitenlucht’

Marlies Veenkamp gunt iedereen leuk werk. “Ik geloof dat er voor iedereen een plek is. Het vinden van de juiste match is soms wel een uitdaging.” Ze combineert haar ervaring in de arbeidsre-integratie en talentontwikkeling om mensen hierbij te helpen. We vroegen de TMA Professional naar haar mooiste opdracht, grootste talent en favoriete coachlocatie.

Over werk

“Ik begon als communicatieadviseur en eventmanager, maar haalde hier op een gegeven moment niet genoeg voldoening uit. Ik voelde dat ik meer wilde doen met mensen en meer op het vlak van verbinding. In de jaren die volgden heb ik verschillende opleidingen gevolgd, waaronder die tot psychosociaal therapeut, jobcoach en vitaliteitscoach. Ik werkte een aantal jaren in loondienst, tot het ging kriebelen en ik ervoor koos als zzp’er verder te gaan. Ik heb intussen ruim vijftien jaar ervaring in de arbeidsre-integratie en talentontwikkeling. Met mijn bedrijf help ik individuen en teams om beter te presteren. Het ondernemen past goed bij mij: ik houd erg van de vrijheid om zelf te bepalen hoe en wanneer ik iets doe.”

Over TMA

“In de opleiding tot vitaliteitscoach kwam ik in aanraking met de TMA Methode. Ik vond het meteen een mooie tool om voor elkaar te krijgen wat ik belangrijk vind: mensen helpen om te doen wat ze écht leuk vinden. TMA is lekker concreet en superpositief. Uit de analyse wordt duidelijk waarvoor je aanleg hebt en dat weten mensen soms zelf niet (meer) zo goed. Als je ze daarvan bewust kunt maken, gaat er vanzelf iets stromen. Mensen worden blij van de gesprekken en uiteindelijk ook gelukkiger als ze gaan doen wat bij ze past. In re-integratietrajecten helpt TMA om te zien waarop iemand leegloopt. Wellicht kan iemand die taak prima uitvoeren, maar komt diegene wel doodmoe thuis van werk. Met de talentenanalyse krijg je boven tafel waarvan iemand echt energie krijgt. Ik gebruik de TMA Methode onder meer in re-integratietrajecten, bij loopbaanbegeleiding, bij talentmanagementtrajecten voor individuen en teams en als assessmenttool in sollicitatieprocedures. In mijn trajecten is de talentenanalyse vaak het eerste wat ik inzet, zodat ik inzicht krijg in de behoeften en talenten van individuen of teams. Het is een sterke basis om op voort te borduren in ontwikkelgesprekken. Of om samen met een werkgever te analyseren welke behoeften er zijn of welke talenten er bijvoorbeeld missen in een team.”

Mooiste opdracht

“Voor het ministerie van VWS werk ik mee aan de pilot Casemanager Hersenletsel (CH), waarbij ik ondersteun bij onder meer re-integratievragen. In de pilot wordt onderzocht wat goed, integraal casemanagement voor mensen met hersenletsel inhoudt en hoe dat het best kan worden georganiseerd. Patiënten kunnen de juiste zorg en ondersteuning namelijk zelf vaak niet goed vinden. Ik heb samen met een team casemanagers hersenletsel met verschillende professionele achtergronden de TMA Methode ingezet om de drijfveren en talenten van goed presterende CH te onderzoeken. Uit het onderzoek is gebleken dat dit over het algemeen stabiele, verbindende en grensverleggende mensen zijn. Een goede casemanager hersenletsel is dus eerder iemand die buiten de kaders denkt dan iemand die heel erg binnen de lijntjes kleurt. Casemanagers hersenletsel moeten ook autonoom kunnen werken, maar wel gebruikmaken van elkaars talenten. Als ze zelf bepaalde kennis niet hebben, moeten ze hiernaar durven vragen bij hun collega’s. Het adviesrapport met deze bevindingen leverde veel herkenning op en een ‘mooi document om met elkaar in gesprek te gaan’, aldus de opdrachtgever. Het werven van nieuwe casemanagers hersenletsel is er makkelijker door geworden. Mooi als je op zo’n manier kunt meewerken aan het leggen van de puzzel, met als uiteindelijke doel de zorg voor mensen met hersenletsel te verbeteren.”

Grootste talent

“Verbindend zijn; ik vind het leuk om allerlei contacten aan te gaan. Dat helpt mij zowel privé als in mijn werk. Zo zocht ik na het lezen van zijn boek over niet-aangeboren hersenletsel contact met ervaringsdeskundige en casemanager Frank Willem Hogervorst. Ik vroeg hem of hij naar mijn werkfitprogramma voor mensen met hersenletsel wilde kijken en uiteindelijk kwam ik via hem weer bij het traject van het ministerie terecht. Het was niet mijn doel om werk uit dit contact te halen, maar uiteindelijk was dat wel het resultaat. Een gevolg van het talent Verbindend!”

Favoriete plek om te coachen

“In de natuur! Ik geloof in de kracht van beweging en buitenlucht. Wandelen helpt tegen stress en overprikkeling, bevordert het herstel van je brein en is leuk en goed voor je geheugen. Je stresssysteem wordt veerkrachtiger, waardoor je meer kunt hebben. Mijn programma’s vinden dan ook vaak in de buitenlucht plaats.”

Wil je meer weten over talentmanagement in jouw organisatie? Neem contact op met Laurens. Meer zien van Marlies? Kijk op haar websites.

Waar ben je naar op zoek?

Geen resultaten gevonden.